Povijest

[easingslider]

POVIJESNI RAZVOJ ŠNK LEKENIKA 1929. – 2009.

NOGOMETNI KLUB LEKENIK osnovan je daleke 1929. godine pod imenom ŠK Lekenik. Inicijator osnivanja je bio Julijus Mann uz pomoć Ivana Kostelaca, Aleksandara Kragujevića, Franje Mankasa i Marika Friza. Također Julius je bio predsjednik kluba. Platio JE sve troškove i održavao ga od 1929. do 1941. U početku je klub imao dvije lopte, jednu garnituru dresova i kopački. U njemu su igrali mladići iz sela i zaposlenici na željezničkoj stanici, a trenirao ih je istaknuti sisački nogometaš Franjo Gorupec. Igralište se nalazilo na mjestu današnje benzinske postaje. Prvu utakmicu Lekenik je odigrao protiv sisačke Viktorije i izgubio 5:1, a potom u uzvratu pobijedio 3:1.

Natječući se u prvenstvu II. razreda Devete nogometne župe, 1931. godine osvojio je 5. mjesto što je do tada bio najbolji rezultat. Kao njegov nasljednik, 15. rujna 1949. god. osnovan je nogometni klub Lokomotiva. Predsjednik Lokomotive je bio Ivan Burić, a potpredsjednici Franjo Kobi i Mirko Hrvačić. Među osnivačima bili su još Jakob Dvoršak, Josip Lapić, Nikola Solevsky, Rudolf Masnjak, Slavko Pirnjak, Slavko Pauković i Josip Ljubić, kasniji predsjednik. Nakon nekoliko godina igranja prijateljskih utakmica, 1953. god. Lokomotiva se uključuje u redovno natjecanje Nogometnog podsaveza Sisak. Krajem 1956. god. aktivnost NK Lokomotive je ugasla, a u proljeće 1957. god. osnovan je nogometni klub Sloga na inicijativu bivših igrača Lokomotive.

Sloga je dobre rezultate ostvarila natječući se u grupnom prvenstvu Nogometnog podsaveza Sisak. U sezoni ’67./’68. osvojeno je drugo mjesto i plasman u Podsaveznu ligu. Međutim, nakon odigrana četiri kola, klub prestaje s natjecanjem. Na putu na utakmicu u Novo selo, dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđeno devet igrača. Klub je bio bez natjecanja do 1971. god. kada je na inicijativu Branka Idžana okupljena nova generacija seniora lekeničke Sloge.
U razdoblju ne igranja, klub je ostao bez igrališta, pa je Sloga dvije sezone bila domaćin u Buševcu. 1973. god. uređeno je novo igralište na kojem se igra i danas.

Početkom sedamdesetih, u klubu je formirana i momčad juniora s kojima je radio trojac Masnjak – Podgorski – Brnjilović. U prvoj utakmici u Lekeniku pobijedili su Proleter iz Turopolja s 5:0. Ta juniorska generacija najbolje rezultate ostvarila je ’75. do ’77. god. kada je dvije sezone za redom bila druga! U sezoni ’82./’83. klub se fuzionirao sa Zelengajom iz Vukojevca, ali već sljedeće sezone nastupa samostalno kao NK Sloga Lekenik.

Seniori su trenerom Borisom Sigurom u sezoni ’86./’87. osvojili treće mjesto i sljedeće sezone ušli u 1. Sisačko-banijsku ligu. Tu su također bili treći i sezone ’87./’88. ulaze u 1. Općinsku ligu. Treneri momčadi tada su bili Boris Sigur i Ešref Trklja. Trener Boro Sigur tih je godine osnovao i momčad pionira. U sezoni ’89./’90. vođenje seniora preuzeli su Ivan i Mladen Juriško i te godine seniori postaju prvaci i ulaze u Međuopćinsku ligu Sisak – Kutina – Novska. Te sezone i juniori su postali prvaci u 1. Sisačkoj ligi, a vodili su ih Ante Barjaktarević i Zlatko Žabčić. Digitalni oblik knjižice 60.godina NK Sloge pogledajte ovdje.

U vrijeme Domovinskog rata, gotovo svi igrači su bili na ratištima i prema mogućnostima su odigravali utakmice.
Od sezone ’92./’93. klub je igrao pod nazivom NK Sloga Kolovrat sve do 1996. god. kada mijenja ime u HNK Lekenik, a 1998. u ŠNK Lekenik.
Izgradnjom SOS Dječjeg sela, klub dobiva nove, modernije prostorije. Veterani kluba se također okupljaju i dva puta tjedno igraju utakmice. Od sezone ’98./’99. seniori se natječu u II. županijskoj nogometno lizi sve do sve do proljeća 2006. kada se plasiraju u I. ŽNL, a igrali su i polufinale Kupa NS SMŽ-a sa Segestom iporaženi u Lekeniku. Nažalost, u I. ŽNL ostaju samo jednu sezonu. Najljepše klupske rezultate ispisali su najmlađi sastavi. Predvođeni trenerom Borisom Blažinićem, pioniri su postali prvaci u sezoni ’99./’00. Prvi su bili i sljedeće sezone, a vodili su ih Boris Blažinić i Božidar Antolec. Sa trenerom Damirom Špeharom, pioniri su 2002. god. bili drugi, a 2003. ponovo su prvaci! Juniori su prvaci lige u sezoni ’06./’07. sa trenerom B. Blažinićem. Knjižicu 75 godina ŠNK Lekenik možete pogledati ovdje.

U godini 80. obljetnice, mjesto predsjednika kluba Danijela Butkovića zamjenjuje Ivica Kliček.U sezoni 2008./2009. seniori predvođeni trenerom Josom Šepercom osvajaju prvo mjesto u 2.ŽNL te na jesen nastupaju u 1.ŽNL.Godinu u 1.ŽNL završavaju drugi. Limači s trenerom Nenadom Stojevićem postali su prvaci grupe B, a pioniri s trenerima Mariom i Alenom Sigurom, te juniori sa trenerima Damirom Špeharom i Igorom Rožićem također bilježe dobre rezultate kao i veterani koji su drugi.

{ 1 komentar… pročitaj niže ilidodaj jedan }

Branko Puškarić siječanj 12, 2013 u 11:40

Poštovani,

samo da se ne zaboravi da od početka 70-ih do 2011. godine igrač i član svih tih generacija bio je Branko Puškarić te o radu kluba bih Vam mogao puno reći kao npr. tko je pokrenuo rad kluba poslije Domovinskog rata i tko su bili prvi igrači na prvim treninzima prije pokretanja rada kluba. Također neka se zna da je veterane 2007. godine osnovao Mladen Šipušić i Branko Puškarić, a na uvid se može dobiti zapisnik osnivačke skupštine veterana kao i popis 43 bivših igrača kluba koji su željeli biti članovi veterana. Volio bih da u povijest stavite igrača koji je najduže, neprekidno bio član kluba kao i igrač od 70-ih pa sve do danas. Eto, ukratko da se povijest ne zaboravi. Hvala!

Odgovori

Ostavi komentar