Očitovanje NK Lekenika na događaje koji su uzrokovali prekid utakmice protiv NK Vrapča

2. svibnja 2013.

Očitovanje NK Lekenika na događaje koji su uzrokovali prekid utakmice protiv NK Vrapča 01. 05. (ulazak navijača gostiju u teren i fizički napad na voditelja osiguranja i igrača)

Ovim putem NK Lekenik se očituje se o razlozima ne nastavljanja prekinute utakmice uslijed navijačkih nereda gostujućih navijača, te nepotpisivanja službenog zapisnika o utakmici 25.kola III. HNL – Središte odigranoj protiv N.K. Vrapče, u Lekeniku  01. 05. 2013. s početkom u 16.30 sati.

Utakmica je prekinuta u 40. min. nakon što se je nekoliko „navijača“ NK Vrapča preskočilo visoku ogradu iza sjevernog gola i fizički napalo voditelja osiguranja te mu nanijeli ozljede glave zbog čega je zbrinut u stanici Hitne pomoći, a udarac u glavu od strane jednog gostujućeg  „navijača“ dobio je i igrač Lekenika. Nakon toga, NK Lekenik nije htio nastaviti utakmicu unatoč odluci glavnog suca da se ista nastavi. U međuvremenu je stigla i policija, te napravila zapisnik i pokrenula istragu.

U toj 40. minuti, službena osoba zadužena za sigurnost na stadionu – voditelj osiguranja došao je upozoriti gostujućeg navijača koji se popeo na visoku ogradu da siđe dolje i da ne trga mrežu iza gola. Nakon toga navijač je skočio u teren i udario voditelja osiguranja u glavu od čega je isti pao na tlo. U tom trenu, ogradu su preskočila još najmanje dva navijača, te nastavila tući službenu osobu na zemlji, dok mu u pomoć nisu priskočili ostali redari i igrači obje momčadi. U tom metežu, drugi navijač udario je domaćeg igrača br. 19.  šakom u glavu, za kojeg je službeni liječnik utvrdio da ne može nastaviti igru zbog simptoma koji su ukazivali na potres mozga. Procjena osoba koji vode klub je bila da u tom trenutku, obzirom na okolnosti, nije bilo moguće nastaviti utakmicu.  Nastavak utakmice bi ugrozio sigurnost igrača, službenih osoba i ostalih sudionika, te potencijalno i djecu iz SOS – Dječjeg sela koji su se nalazili u neposrednoj blizini incidenta. Nejasno je uporno inzistiranje glavnog suca Matije Pajvota, za nastavak utakmice iako je došlo do težeg incidenta – napad na službenu osobu i domaćeg igrača, te bitnih povreda PNI.

Tvrdnja delegata utakmice da organizacija utakmice nije bila uspješna i u skladu sa propozicijama je netočna i zbog toga nismo htjeli potpisati zapisnik. Sve aktivnosti propisane u Propozicijama natjecanja za III. HNL (čl. 5.-12.) su u potpunosti  realizirane, o čemu postoji i uredna dokumentacija i snimke. Incident koji se dogodio je isključivo posljedica divljanja manje skupine gostujućih „navijača“, koji su i očito došli u Lekenik u alkoholiziranom stanju sa namjerom da izazovu nerede.

Zaključno, želimo konstatirati da se u srijedu, 01.05.2013 godine desio nemili događaj kakav u Lekeniku nije zabilježen više od 25 godina i kakvom nije mjesto na sportskim terenima. Smatramo da smo učinili ono što je u tom trenutku jedino bilo moguće, a to je prekid utakmice kako se ne bi desila dodatna tragedija, odnosno dodatno ugrozilo zdravlje i životi neposrednih aktera, djece i gledatelja. Također, u pripremi ove utakmice učinili smo sve predradnje u skladu sa propisima i ne smatramo se odgovornim za ponašanje gostujućih navijača. Nadamo se da će nadležni organi poduzeti potrebne radnje i zauvijek iz sporta odstaraniti one kojima tu nije mjesto.

U.O. NK Lekenik

Ostavi komentar

Prethodni članak:

Slijedeći članak: