Ususret trećeligaškoj jeseni

13. srpnja 2012.

Nogometni klub Lekenik u svojoj 83. godini natjecat će se po prvi put u 3.HNL. Daleko največi uspjeh je to nogometnog kluba iz tako malog mjesta koji ne broji ni 2000 žitelja. Lijepo se sjetiti sada 2009. godine kada je tada novi UO kluba zacrtao u ondašnje vrijeme cilj kojeg nitko ni u ludilu nije zamišljao osim naravno ambiciozne uprave – biti stabilan četvtoligaš. Danas gledano taj cilj je premašen u nepune četiri godine. Pa tako lekeničani će gledati kako njiov najdraži klub igra protiv dojučerašnjeg prvoligaša Karlovca, zatim po prvi put Lekenik će igrati sa klubovima iz grada Zagreba – Vrapče, Dubrave, Maksimir, Tekstilac i Trnje. Lekeničani će igrati i županijski derbi protiv “perjanice” sisačkog nogometa Segeste Sisak. Tu su starosjedioci Vrbovec, Stupnik,Dugo Selo. Sva redom klubovi koji  dugi niz godina nastupaju u najniže tom rangu.

>>Ukidanjem 4.HNL Središte naš jedini korak prema naprijed je bio biti među prve tri pozicije u 4.HNL – Središte B te tako izboriti 3.HNL jer u protivnom igranje u županiji bio bi golem korak prema nazad. Ovakva 3.HNL u kojoj nema klubova sa zapada (Istra i kvarner) ubiti je zapravo našto jača 4.HNL Središte te trenutno sve dok neće biti 4.HNL Središta vidimo se ovdje. << kaže predsjednik NK Lekenik Ivica Kliček.

3.HNL Središte popunilo je uz Lekenik i prije nabrojene klubove još sedam-osam klubova iz ukinute 4.HNL Središte. Iako se klubovi već pripremaju za jesen 16. klub je još uvijek nepoznanica. Nažalost Croatia Sesvete u stečaju bi trebala popuniti to upražnjeno mjesto ali financijski gledano klub stoji jako loše te tandencija je ka tome da klub ipak ne nastupi jesenas u 3.HNL već da njegovo mjesto zauzme Trešnjevka – šesti klub iz Zagreba. Nama poznati klubovi iz podskupine B su prvak Bistra, Samobor i Strmec. Iz Podskupine A dolaze Maksimir,  Trnje, Tekstilac Ravnice, Gaj Mače te već spomenuta Trešnjevka.

Kako sam već spomenuo iz Grada Zagreba dolazi šest klubova. Isto toliko klubova dolazi iz  Zagrebačke županije. Iz naše Sisačko-Moslavačke županije dolaze Segesta i Lekenik, a po jednog predstavnika imaju Karlovačka (Karlovac) i Krapinsko-Zagorska (Gaj Mače) županija.

3.HNL Središte nije novotvorevina HNS već liga koja je ukinuta u sezoni 2005/2006 nakon što je živjela još od 1992. godine. Nakon te sezone HNS je uveo 4.HNL Središte, a 3.HNL Središte ukinuo i ostatak klubova pripojio 3.HNL Zapad. Pa tako posljednji prvak 3.HNL Središte je Moslavina iz Kutine. Od klubova koji su već osvojili 3.HNL Središte, a natjecat će se i najesen u toj ligi su Karlovac (2004/2005), Segesta (2002/2003), Trnje (2000/2001) i Vrbovec (1998/1999),…

Iako natjecanje u 3.HNL Središte nije ni počelo pred njom nije svijetla budućnost jer vrlo lako je moguće da se već u sezoni 2013/2014 sve vrati kako je bilo prošlih sezona (Tri treće lige i pet četvrtih liga). To znači da bi ovisno  tko i koliko klubova ispada iz 2.HNL može ispast čak 10 klubova iz 3.HNL Središte u četvrtu. Prvak će igrati kvalifikacije za 2.HNL ali to prvenstveno ovisi o licenciranju.

Ostavi komentar

Prethodni članak:

Slijedeći članak: