Vremeplov: Lekenik – Mraclin; 35 godina čekanja

22. studenoga 2011.

Ovu subotu na rasporedu je posljednje ovogodišnje kolo odnosno turopoljski derbi u kojem će se susreti domaćin Lekenik i Mraclin. Iako udaljenost između ova dva mjesta nije daleka udaljenost da klubovi iz ta dva naselja igraju zajedno uistinu je velika. Posljednih godina ova dva kluba igrali su zajedno redovito u pripremnim utakmicama. Ipak dalekih 70′ godina prošlog stoljeća ova dva kluba odmjerili su snage nekoliko puta i u natjecateljskim utakmicama.

NK-Sloga_1967.JPG

Zapis prve utakmce između ova dva kluba datira iz 1960. godine. Utakmica je odigrana u Mraclinu te je domaćin pobjedio tada lekeničku Slogu rezultatom 3:0. Bila je to prijateljska utakmica pred natjecateljsku sezonu 1960/1961. Sljedeći zapis utakmice datira u sezoni 1966/1967 kada su te dvije momčadi odmjerile snage dva puta. Prva je odigrana u Mraclinu te je Sloga pobjedila rezultatom 3:6. Sljedeće godine na igralištu u Lekeniku koje se nalazilo na mjestu današnje benzinske postaje pobjedio je Mraclin tjesnim rezultatom 2:3. Kako je u jesen 67′ raspuštena NK Sloga zbog saobračajne nesreće u kojem je stradalao devet igrača, Lekenik i Mraclin svoje nove utakmce odigrali su tek nekoliko godina poslije. 1971. godine okupljena je nova generacija seniora lekeničke Sloge te počinju sa netjecanjem u sezoni 72/73. Zanimljivo je napomenuti kako su se domaće utakmice odigravale u Buševcu jer je zbog već navedenog raspuštanja Sloga je izgubila igralište. Od niza pripremni utakmica bila je jedna i protiv Mraclina u gostima. Domaćin je slavio 4:2. Također iste sezone lekeničani su sudjelovali na turniru u Buševcu te osvojili prvo mjesto. Pobjedili su tadašnji Borac iz Vukovine 2:1 i Mraclin 5:0.

slika (50)_povijest.jpg
Snimka nakon osvojenog pehara u Buševcu – redom: I. Juriško, Crnkoci, M. Juriško, Viljevec, Kliček, Lipovec, Turk, Antolec – donji red: M. Mankas, Puškarić, Rožić, Iđan, Buneta,Kušević

Od 1974. do 1978. godine NK Sloga nastupa u C razredu Zagrebačkog podsaveza. Uz naravno Mraclin natječe se sa Borcem (Vukovina), Bratstvo (Hrašće), Naprijed (Gradići), Udarnik (Kurilovec), Mladost (Rakitovec), Napredak (Velika Mlaka), Klas (Mičevec), Proleter (Turopolje). U dvije utakmice sa Mraclinom nije bilo pobjednika. U prvoj utakmici igranoj u Lekeniku na tadašnjem novom igralištu, na istom mjestu na kojem će se igrati i ova subotnja utakmica, odigrano je bez golova. Sljedeće polusezone u Mraclinu bilo je mizernih 1:1. Bile su to prve dvije od njih šest službenih utakmica između ova dva kluba. Sljedeće sezone (75/76) prva utakmica odigrana je u Mraclinu i domaćin je pobjedio u vrlo napetoj utakmici 5:4. Za drugu utakmicu nema podatka o rezultatu.  U sezoni 76/77 Sloga – Mraclin 2:2 dok druga utakmica odigrana je u proljeće 77′ u Mraclinu te je domaćin pobjedio 1:0. Bila je to posljednja službena utakmica između Lekenika i Mraclina.

Gotovo 35 godina je prošlo nakon te utakmice i sigurno se treba nadoknaditi propuštena napetost, uzbuđenje i druženje. Danas igrači Sloge iz tog razdoblja također se mogu vidjeti i na utakmicama Lekenika pa tako sigurno ovaj turopoljski derbi neće propustiti Mladen Mankas – Franta koji je kazao: “To će biti fešta nogometa. Svi zajedno moramo proslaviti ovu utakmicu, a ne rezultat.”

Zato u subotu 26.11 vidimo se na igralištu NK Lekenik u 13:30 na novom-starom turopoljskom derbiju.

{ 2 komentari… read them below or dodaj jedan }

tugomir studeni 23, 2011 u 10:41

Prometna nesreća bila je 29.09.1969. vidi naslovnu stranicu SN od 30.09.1969.

Odgovori

StjepanHorvatincic studeni 26, 2011 u 12:38

Naprije decki sjecam se te utakmice prije 35godina.Pratim vas rad samo naprijed.
Pozdrav iz Australije
Stef Horvatincic

Odgovori

Ostavi komentar

Prethodni članak:

Slijedeći članak: